Luiertijd

Nog voor ons zoontje geboren werd hadden manlief en ik al beslist om voor herbruikbare luiers te gaan. Die ecologische voetafdruk, weet je wel. En ik moet zeggen, het lukt echt wonderwel. Zo veel minder afval!
Of dat dan niet veel meer werk is, krijg ik vaak te horen. Bwa neen. Ik moet mijn wasmachine wat vaker laden, da’s waar. Maar al bij al is dat ook maar de boel erin gooien en op start drukken hé. ’t Vergt wel wat organisatie, da’s ook waar. Ik moet altijd een oog op de resterende stapel houden en op tijd wassen. Maar is dat ook niet een beetje zo bij wegwerpluiers? Die moet je toch ook op tijd inslaan, niet? Om over al die vuilniszakken nog maar te zwijgen.
Ons crèche, die zag het zitten om met ons mee te doen. Dus elke ochtend lever ik daar samen met mijn zoontje een pakje luiers af. En ’s avonds krijg ik die allebei in een iets vuilere staat weer mee naar huis.
Zo’n pakketje luiers, dat mag eigenlijk ook wel in stijl afgeleverd worden, dacht ik zo bij mezelf. Ge(p)inspireerd door Hildes sportieve worst ging ik aan de slag met saltwater-kids’ tutorial. En dat ging eigenlijk echt wel vlot.
Nappy bag / Luiertas
Mijn oorspronkelijk idee was om het retro-idee aan te houden en voor het klassieke koningsblauw te gaan. Maar tussen mijn stofjes vond ik een oud gordijn van een tante, met daarin deze toffe tekeningen.
Nappy bag / Luiertas
Vader en zoon die samen op stap zijn.
Nappy bag / Luiertas
En vader en zoon die afscheid nemen van elkaar.
Nappy bag / Luiertas
Schoon toch.
En toen bedacht ik – veel te laat, want de zak was zo goed als af, vandaar de handgenaaide steekjes – dat ik er eigenlijk nog een voering in wou. Niet omdat die nodig was. Maar omdat ik er per se nog zo’n ritszakje in wou verwerken.
Nappy bag / Luiertas
Waar moet dat ventje anders zijn sleutels steken?
Nappy bag / Luiertas
Hoe zit dat bij jullie? Nog mensen die ervaring hebben met herbruikbare luiers?
Nappy bag / Luiertas
Materialen

6 gedachten over “Luiertijd”

 1. jep, wijle 🙂
  We gebruikten ze voor onze eerste 2 baby’s. Voor nr. 3 en 4 niet meer, toen kon ik het niet meer opbrengen. Tegen dat we 3 kinderen hadden, had ik nl. al zoveel was, ook zonder de luiers, dat ik niet rond geraakte. Ik moest de luiers altijd voorrang geven op de rest van het gerief (ah ja, want anders zit je zonder), zodat mijn kinders dus zonder propere kleren kwamen te zitten.
  Maar toch zou ook ik het iedereen aanraden. Het verschil in afval en kostprijs is immens.

  Zo’n schone zak maken voor de luiers, dat heb ik nooit gedaan. Maar wat een pareltje zeg, zo’n vondst die stof.

  1. Awel, dat kan ik mij nu wel voorstellen, dat je bij nummerke 3 en 4 door de pampers de was niet meer zag. Met eentje valt dat gelukkig wel goed mee. En als er nog een nummerke 2 komt, hoop ik ’t alleszins ook nog vol te houden. Kwestie van er een volle return on investment uit te halen 😉 Maar dat zien we dan wel.

 2. Heel leuk deze tas.Leuk dat je in de stof zo een passend thema vond, vader en zoon stof.

  Heb geen ervaring met de ecologische luiers, mijn kinderen zijn deze reeds lang ontgroeid maar ik heb wel een bedenkinkse, het is niet als negatieve kritiek bedoeld hé, versta mij niet verkeerd. Maar ik vraag mij af, is het dan echt wel beter voor het milieu, want bij al dat wassen, gebruik je veel water en energie. Tenzij je je water en energie ook op een ecologische manier verkrijgt. Het is maar een bedenking hé. 😉

  Lieve groetjes,

  CreativEls
  http://koekjehaakjemaakje.blogspot.com

 3. Hey Els,

  Ik snap je bedenking volledig, we hebben ze hier thuis ook gehad en zijn eerst grondig op onderzoek gegaan voor we beslist hebben voor die wasbare luiers te gaan. Maar blijkbaar wordt er voor ’t vervaardigen van wegwerpluiers meer energie en water verbruikt dan voor ’t vervaardigen én wassen van herbruikbare (je kan alle info vinden bij de milieuadvieswinkel: http://www.milieuadvieswinkel.be/downloads/luierinfomap_0904_versie2_scherm.pdf). We wassen sowieso ook op regenwater en hebben lampiris als energieleverancier.

Geef een reactie