10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

Al zo lang als ik hem ken, heeft manlief een voorkeur voor geeky t-shirts. Zijn kast puilt ermee uit. Zo erg zelfs, dat ik door de jaren heen regelmatig eens ongemerkt een exemplaar dat stilaan op zijn laatste benen liep naar de stoffenkast kon verhuizen. Om er ooit eens een t-shirtquilt mee te maken.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

De stapel groeide en schreeuwde meer en meer om mijn aandacht. Alleen, ik had nog nooit een quilt gemaakt…

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

Gelukkig biedt internet altijd raad. En omdat ik het zelf zo leuk vond om te doen, geef ik je hier ook mijn 10 tips mee, voor als je er zelf ook aan wil beginnen. Veel plezier!

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

1. Maak een mal

Zoals gezegd had ik nog nooit eerder een quilt gemaakt. Een ingewikkeld patroon was dus geen optie. Vierkanten van dezelfde grootte wel. Stukken van 40 op 40 centimeter bleken de tekeningen het meeste recht aan te doen. Om mezelf veel meet- en tekenwerk te besparen, maakte ik een mal van 42 op 42 cm uit karton. Naadwaarde direct inbegrepen.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

2. Investeer in een snijmat, een snijlat en een rolmes

Gewoon doen. In het begin bleef ik maar naarstig knippen, onwetend als ik was. En dat duurde een eeuwigheid. Met zo’n rolmes gaat het minstens drie keer sneller. Echt waar. Ondertussen investeerde ik in een A0-formaat snijmat, en ligt mijn stofschaar stof te vergaren. Nog eventjes, en ik knip er gewoon papier mee (grapje!).

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

3. Verstevig je t-shirtstukken

Quilten doe je normaal met niet-stretchstoffen, anders schuift en trekt de hele boel. Om dat zo goed mogelijk tegen te gaan, verstevig je best de achterkant van je t-shirtstukken, zodat de rek er wat uit is. Ik gebruikte Vlieseline H200. Achteraf bekeken, had het misschien zelfs nog wat steviger gemogen.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

4. Zorg ervoor dat je watteersel en je achterkant aan elke kant 10 cm groter is

Zo heb je iets om vast te houden als je aan de rand komt, en trekt je machine niet alles naar binnen. En het geeft je nog wat ruimte als al je lagen toch zouden gaan schuiven (wat het eigenlijk sowieso doet).

Ik deed dit niet, en heb het me serieus beklaagd.

5. Gebruik een zigzagsteek om je watteersel aan elkaar te naaien

Mijn t-shirtquilt meet 200 op 200 cm. De wattine die ik kocht, was echter slecht 150 cm breed. Geen nood, je kan die aan elkaar puzzelen. Maar doe dit wel juist.

Zorg ervoor dat je rechte randen hebt, leg ze mooi tegen elkaar, en gebruik een zigzagsteek om een mooi groot stuk te krijgen. Meer uitleg over hoe je dit doet, lees je op de blog van the crafty quilter (in het Engels).

Gebruik geen naad, zoals ik deed. Je zit dan met een dikke bobbel ergens in je quilt. Ach ja, beginnersfoutje.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

6. Gebruik veiligheidsspelden om alles bij elkaar te houden

Echt, zo handig. Het risico om jezelf te prikken wordt herleid tot zo goed als nul.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

Geen of niet genoeg veiligheidsspelden in huis? Speldjes kunnen altijd natuurlijk. Maar wees voorzichtig telkens als je over je quilt strijkt met je handen om alles zo plat mogelijk te krijgen. Ik heb mijn handen meer dan eens opengehaald omdat ik weer eens in een speld bleef hangen. Dus nog een bonustip: bloedvlekken krijg je het beste weg onder koud, stromend water.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

7. Gebruik een boventransportvoet

Die zorgt ervoor dat je je lagen stof zowel langs onder als langs boven langs de naald kan geleiden, zodat het nergens opstropt. Die van mij kostte 20 euro, en heeft me heel wat frustraties bespaard.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

8. Stik rechte lijnen over de hele lengte en breedte

Begin bovenaan in het midden, en beweeg zo beetje bij beetje naar buiten toe. Dat is de gemakkelijkste manier. Wil je graag vierkantjes rond je t-shirtstukken, werk dan ook nog steeds van boven naar beneden, en knip je draad telkens door.

Doe niet zoals ik, en maak niet elk vierkant apart. Want dan ben je vooral bezig met het hele pak quilt telkens weer door je machine te duwen, waardoor alles gaat schuiven.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

9. Rol je quilt op om alles door je naaimachine te krijgen

Sluit naadloos aan bij de vorige tip. Rol de rechterkant van je quilt op een strak rolletje. Gebruik elastiekjes of van die broekklemmen voor op de fiets om alles samen te houden. En dan krijg je je quilt mooi door je machine! Start in het midden, rol af naarmate je vordert, en begin dan opnieuw langs de andere kanten.

10. Youtube is je vriend

Ik heb enorm veel geleerd van de volgende (Engelstalige) kanalen. Jammer genoeg vond ik sommige videos pas toen ik mijn eigen fouten al gemaakt had.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

Wat met de restjes?

Wat met de resterende achterkanten van die 25 t-shirts? Ook die gingen terug de stoffenkast in, om ooit eens ‘iets’ mee te doen. Het oorspronkelijk idee was om daar eens een tapijtje van te maken. Maar ondertussen heeft een deel daarvan al goed dienst gedaan als lint voor een heel pak mondmaskers.

10 tips om jouw t-shirtquilt te naaien

Daarnaast heb ik ook nog een twintigtal t-shirts van die oorspronkelijke stapel over. Het lijkt er dus op dat er ooit nog wel eens een t-shirtquilt aankomt…

Share

1 Response

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: