Tutorial – Hoe maak je een houten kerstboom ?

Vijf jaar geleden alweer nam ik 2 grote stukken karton, knipte er een kerstboom uit, en schreef er een tutorial over. Die kartonnen kerstboom heeft het een paar jaar vol gehouden, maar is uiteindelijk toch samen met de krant van gisteren bij het oude papier geraakt. Het jaar nadien besloten we om voor hetzelfde thema te gaan, maar  dan groter, en met een langere houdbaarheidsdatum. Een houten kerstboom. Eentje uit groene MDF. Lichtjes erin, en Hallo kerstsfeer!

Kerstboom uit MDF

Enig minpuntje: de versiermogelijkheden voor zo’n houten kerstboom bleken nogal beperkt. Dus gingen we dit jaar voor een upgrade.  Want wat als je de boom nu eens verft met bordverf, zodat zoonlief zich kan uitleven met krijt? En wat als je er ook nog eens magneetverf op zet, zodat je ein-de-lijk de ideale plek gevonden hebt voor die kerstkaarten? Zou dat niet fantastisch zijn?

Houten kerstboom

Ja, ik wil ook een houten kerstboom!

Geen probleem! Want als je een beetje handig bent, maak je dat gemakkelijk zelf. Of, als je net als ik eerder een gevaar vormt met een figuurzaag, laat je manlief het doen, dat kan ook 😉

Wat heb je nodig?
  • 2 MDF platen. De afmetingen bepaal je zelf, afhankelijk van hoe groot je je boom graag wilt. Die van ons is 110 cm breed, en 180 cm hoog, om je een idee te geven.
  • Een meetlat
  • Een geodriehoek
  • Een potlood
  • Een schroefboormachine
  • Enkele vijzen
  • Een decoupeerzaag
  • Schuurpapier
  • Magneetverf (wij gingen voor de variant van Levis)
  • Groene bordverf. Die we moesten laten mengen in de Brico Planit. Want blijkbaar komt bordverf in een heel gamma aan kleuren, tot roze toe, maar groen, nee, dat niet.
  • Stevige tape
De voorbereiding – Hoe teken je de kerstboom?
  1. Bepaal op de MDF-plaat waar het midden van de kerstboom is, en teken vervolgens een dwarse lijn over de hele lengte.
  2. Verdeel de lengte in partjes. Voor onze 180 cm werden dat – van boven naar beneden – 3 delen van 50 cm hoog, en 1 deel van 30 cm hoog. Markeer deze delen op de middenlijn die je in de vorige stap tekende, en teken voor elk deel een dwarse lijn over de volledige breedte.
    Tip: Als je voor andere afmetingen gaat, zorg er dan gewoon voor dat de top ongeveer 1/3 korter is dan de rest van de delen.
  3. Markeer op elke horizontale lijn de uiteindelijke breedte van elk stuk. Hier was dat 110 cm aan de basis, en dan versmallen naar 84 cm, 60 cm en 34 cm. Dit is de totale breedte van elk stuk. Let erop dat dit gelijk verdeeld is aan beide kanten van de verticale lijn.
    Tip: Als je voor andere afmetingen gaat, vertrek dan van de redenering (Basisbreedte boom minus aantal verticale delen) gedeeld door aantal verticale delen. In ons geval was dat dus (110 cm – 4 cm) gedeeld door 4 =  26,5. In de uiteindelijke uitvoering verminderden we de breedte met respectievelijk 26 cm, 24 cm en 26 cm.
    Houten kerstboom
  4. Meet op elke horizontale lijn langs beide zijden van buiten naar binnen 5 cm op, om de hoekjes van je kerstboom te bepalen.
  5. Verbind de verschillende punten met elkaar tot een echte kerstboom.
    Kerstboom uit MDF
Het uitzagen – Hoe krijg je 2 gelijke delen?
  1. Leg de MDF-plaat mét tekening bovenop de MDF-plaat zonder tekening.
  2. Neem je schroefboormachine erbij, en draai een paar vijzen in beide platen, om ze aan elkaar vast te maken. Let erop dat je dit buiten je kerstboom tekening doet.
  3. Neem je figuurzaag en zaag de kerstboom uit. Spendeer hierbij nog niet te veel tijd aan de inkepingen, die werken we af in de volgende stap.
    Tip: Zaag eerst grofweg rond de tekening, dat zal het gemakkelijker maken om daarna goed op de randjes te zagen.
    Kerstboom uit MDF
  4. Nu je de kerstboom uitgezaagd hebt, hangen beide platen niet meer aan elkaar. Leg ze weer op elkaar, en maak ze aan elkaar vast met dikke tape. Doe dit heel zorgvuldig, zodat de hoeken perfect op elkaar liggen.
    Kerstboom uit MDF
  5. Neem je figuurzaag er weer bij, en zaag voorzichtig de inkepingen uit.
    Tip: Rond de hoeken mooi af, dat is gemakkelijker, en zorgt ook voor een mooiere afwerken dan scherpe hoeken.
  6. Meet hoe dik de platen zijn, en maak in elk deel in het midden een inkeping van deze breedte plus 2 mm om de boom in elkaar te kunnen schuiven. Bij onze boom is de bovenste inkeping 76 cm hoog en de onderste 104 cm.
    Kerstboom uit MDF
  7. Wrijf met het stukje schuurpapier langs alle kantjes waarlangs je gezaagd hebt. Zo voorkom je ruwe kantjes en haperingen.

Zo, je kerstboom uit MDF is klaar!

Kerstboom uit MDF

Hoe werk je de kerstboom nu verder af?
  1. Verf de boom met een paar lagen magneetverf, minstens 3.
    Tip: Neem een magneet bij de hand en test hoe sterk de boom al is. Op basis daarvan kan je dan beslissen of er nog extra lagen nodig zijn.
  2. Verf de boom met een laag bordverf. 1 laag is genoeg, anders verliest de magneetverf haar werking.
    Houten kerstboom
  3. En nu: tekenen en magneten maar!
    Houten kerstboom
    Houten kerstboom

Tip: Gebruik GEEN krijtstift om op je kerstboom te tekenen. Je krijgt het er heel moeilijk af, heeft de ervaring me geleerd. Al doen van die magic eraser sponsjes wel wonderen!

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: