Dubbele ovenwant – Gratis downloadpatroon

Mijn plusmama, die bakt er op los. En wie veel bakt (maar dan echt véél hé), die verslijt ovenwanten. De nood aan een nieuw paar werd elke week groter. De voorkeur ging uit naar een groot, dubbel exemplaar.

dubbele ovenwant

Dus ik ging op zoek naar stof. Voor het grote gedeelte (patroondeel A) recykleerde ik een rok die ik ooit eens zelf gemaakt had, maar al lang niet meer droeg. Omdat de rok niet lang genoeg was om de grote stukken in 1 geheel te knippen, werkte ik met een middennaad.

recykleren

Voor de kleine gedeeltes (patroondeel B) ging ik aan de slag met restjes katoen. Ik knipte stukjes van 7 op 7 cm, en quiltte 2 keer 4 rijtjes van 5 vierkantjes aan elkaar. Met de hand en al (want dat lukte nog terwijl ik in de zetel hing met een slapende baby op mijn lijf). Daarna rondde ik aan 1 kant de hoekjes af volgens het patroon.

dubbele ovenwant

De randen werkte ik af met biaislint. Ik voegde ook een lusje toe, zodat de ovenwanten gemakkelijk aan een haakje opgehangen kunnen worden.

dubbele ovenwant

Wil je zelf ook graag zo’n exemplaar maken? Volg dan de richtlijnen hieronder.

Wat heb je nodig?

  • Stof die tegen een stootje (en een redelijke portie hitte) kan, zoals bijvoorbeeld katoen
  • Wattine
  • Hittebestendige wattine
  • Biaislint (2 meter ongeveer)
  • Contrasterend garen
  • Vlieseline
  • Het patroon

Hoe maak je het?

  1. Print het patroon zonder verschalen. Meet het testvak om te zien of het patroon de juiste afmeting heeft.
  2. Vouw je stof dubbel en teken de patroondelen als volgt:
    • Patroondeel A: 2 keer aan de stofvouw.
    • Patroondeel B: 2 keer op dubbelgevouwen stof. Je hebt in totaal dus 4 stofdelen, waarvan 2 in spiegelbeeld (een linker- en een rechterdeel).
  3. Teken voor elk deel 1 cm naadwaarde bij, en knip uit. Je hebt nu 2 grote stofdelen, en 4 kleine stofdelen – 2 linkse delen en 2 rechtse delen.
  4. Vouw je wattine dubbel, en knip patroondeel A 1 keer aan de stofvouw. Doe hetzelfde met de hittebestendige wattine. Naadwaarde is hier niet nodig.
  5. Stapel alle uitgeknipte patroondelen A als volgt op elkaar:
    1. De buitenkant van de ovenwant in stof, met de goede kant naar onder
    2. De hittebestendige wattine
    3. De wattine
    4. De binnenkant van de ovenwant in stof, met de goede kant naar boven
  6. Markeer duidelijk aan welke kant de hittebestendige wattine zit, deze moet aan de kant komen die het meeste hitte te verduren krijgt.
  7. Quilt op elkaar volgens een patroon dat je zelf mooi vindt. Ik koos voor vierkantjes en tekende de lijnen beurtelings op 4cm en 1 cm van elkaar.
  8. Neem 2 van de kleinere stofdelen – een linkerdeel en een rechterdeel – en strijk vlieseline aan de verkeerde kant van de stof.
  9. Leg de 2 kleine delen met vlieseline met de goede kant naar beneden, en leg op elk deel één van de andere kleine delen, met de goede kant naar boven. Stik op elkaar met een hulpsteek.
  10. Bevestig biais aan de rechte rand van de kleine delen.
  11. Leg de kleine delen bovenop de grote delen, met de goede kant boven. Zorg er daarbij voor dat de gekromde naden op elkaar liggen, en dat de kant met de hittebestendige wattine aan de onderkant ligt. Stik op elkaar met een hulpsteek.
  12. Knip een stuk van 10 à 12 cm van het biaslint om het lusje te maken. Vouw het in de lengte dubbel, en stik de randen op elkaar.
  13. Zoek het midden van de ovenwant, en speld het stukje biais daar vast als lusje.
    dubbele ovenwant
  14. Bevestig de biais rondom de ovenwanten. Begin daarvoor in het midden, en aan de andere kant van het lusje. Zo voorkom je dat er te veel lagen op elkaar komen te liggen.
    dubbele ovenwant

Klaar! En dan nu, bakken maar!

Of als je geen zin hebt om te bakken, kan je er ook nog altijd je afstandsbedieningen in kwijt. Ook handig 😉

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: