Mijn bullet journal – Of hoe en waarom ik uiteindelijk toch overtuigd raakte

Bullet journal series tracker

Mezelf organiseren is nooit mijn sterkste kant geweest. Ik probeer wel, daar niet van. Dan gebruik ik een bepaalde app en hou ik daar notities en lijstjes in bij, bijvoorbeeld. Tot ik mijn gsm ’s thuis laat liggen. Of mijn login voor de app vergeet.

Tot nu toe bestond mijn meest doeltreffende systeem om alles op briefjes te schrijven. Maar om de duur had ik zo veel briefjes met lijstjes, dat ik stilaan een lijstje van mijn lijstjes moest gaan bijhouden. En niet meer wist waar ik nu eerst moest beginnen.

bujo05

Een paar maanden geleden al las ik bij Miss Pixie over een bullet journal. Om heel eerlijk te zijn was ik op dat moment not impressed. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar het leek me verschrikkelijk veel werk waar onnoemelijk veel tijd in zou kruipen. En was dat niet net mijn probleem, dat ik mijn tijd maar niet nuttig ingedeeld kreeg? Dat, en ik ken mezelf. Stel dat ik er wel aan zou beginnen, dan zou het allemaal perfect moeten zijn. En al dat hand lettering en versieren, dat valt niet direct onder mijn talenten. Om nog te zwijgen over de chocoladevlekken die ik er ongetwijfeld op zou maken. Als ik ermee zou beginnen, en het er dan slecht uitzag, zou ik direct opgeven. Nee, niks voor mij dus.

Fast forward naar een maand of zo terug, toen een collega vertelde hoe haar bullet journal haar enorm vooruit helpt met haar planning, zowel op ’t werk als privé. Ik hoorde wel wat ze zei, maar ik luisterde niet echt. Ik had nog altijd het beeld van romantische boekjes voor mij met prachtige versieringen, en ik had echt geen tijd of goesting om me daarmee bezig te houden. Dus bleef mijn bureau vol lijstjes liggen.

Volgende fast forward, naar twee weken geleden. Een andere collega, het recht-door-zee-zonder-poespas-type, vertelde hoe zij wel geluisterd had, en hoe ze eraan begonnen was, aan haar bullet journal. Een héél simpele versie, met een future log, een monthly log, en een daily log met de top 3 taken die ze die dag gedaan moest krijgen. Dat klonk plots heel simpel en straight-forward. Misschien moest ik het toch maar eens checken?

Ik bekeek het filmpje, en ik ontdekte dat je er zelf van maakt wat je wil. En dat niets er perfect moet uitzien, want dat je gewoon letterlijk een bladzijde omslaat en opnieuw begint als je niet tevreden bent. En met een baby onderweg, was het misschien geen slecht idee om nog eens te proberen orde te scheppen in dat chaoshoofd van mij.

bujo01

Dus ik ging aan de slag. Begon lijstjes te schrijven. Raakte zo geobsedeerd door het doel om elk idee in mijn hoofd in mijn journal te steken, dat ik 3 nachten lang van lijstjes gedroomd heb. En van het organiseren van die lijstjes.

Ik ben nu een week of twee bezig, en er staat vanalles in mijn journal. Mijn dagplanning, een weekmenu, babyvoorbereiding, noem maar op. Ik heb het gevoel helemaal redelijk on top of my game te zijn. Ook al omdat je zowat elk soort lijstje in die journal kan steken.

bujo03

Dus ja, ik heb een lijstje gemaakt met series die ik de volgende weken wil bekijken (de combinatie moederschapsverlof en borstvoeding, er komt dus wel wat couch potato tijd aan). En ja, ik weet dat Netflix dat simpelweg voor jou bijhoudt, in welke aflevering je zit, maar toch, een lijstje. Gewoon, omdat ik dan kan afvinken, en ik ’t gevoel krijg dat ik een taak volbracht heb, en niet gewoon in mijn luie zetel heb gelegen.

bujo04

Tot nu toe ben ik fan. Ik vertrouw mezelf nog altijd niet volledig of ik het al dan niet volhoud, maar we zien wel waar ik ermee kom. Het grote nadeel is dat ik maar blijf denken over wat ik nog allemaal in lijstjes kan steken. Overorganisatie, als het ware. Trackerbladen voor borstvoeding, pampers en dutjes zijn alleszins in de maak. Over een paar maanden evalueer ik hoe het allemaal verlopen is, wat ik nog kan verbeteren, en of ik het systeem ook doortrek voor het werk.

bujo02

Hoe doen jullie dat, georganiseerd blijven?

4 gedachten over “Mijn bullet journal – Of hoe en waarom ik uiteindelijk toch overtuigd raakte”

 1. Ik doe al meer dan 2 jaar van bujo, maar in een eigen aangepaste versie. Niet in een schriftje waar je alle dagen, kalenders en dergelijke zelf in tekent, maar in een bestaande agenda. Ik gebruik de moleskine met een wekelijkse layout waar alle dagen op de linker pagina staan, en de rechter pagina vrij is voor notities. Die rechter pagina gebruik ik voor alle lijstjes en dingen die ik moet onthouden, een kleine brainstorm nu en dan. Op de linker kant komen de afspraken, vergaderingen, lesblokken. Ik ben ermee begonnen toen ik 3 jobs combineerde (nu heb ik er nog 2, wat al een hele verademing is).

  Trackers gebruik ik nog niet zo lang, maar dat helpt wel om gezonde gewoontes aan te leren (zo heb ik de ongezonde gewoonte van mijn middagmaal over te slaan, door te ‘tracken’ dat ik lunch voor 13u30 leer ik mezelf de gezonde gewoonte aan om hier wel degelijk de tijd voor te nemen). Momenteel staan mijn trackers op de rechterpagina van mijn agenda, maar ik steek teveel tijd in het tekenen ervan, dus van een wekelijks schema wil ik in oktober naar een maandelijks schema.

  Sinds kort heb ik bij mijn agenda een extra notebook (ook van moleskine, dan zijn de boekjes even groot) waar ik pagina’s maak die ik ook nodig heb maar niet in mijn gewone agenda kan steken, zoals maandelijkse overzichten, een semesterplanning voor school, een overzicht van dingen die ik in een opleidingsonderdeel wil aanpassen,… (collections, zeg maar). Die pagina’s maakte ik vroeger ook al, maar dan in excel of in word, waardoor ik ze niet vlot genoeg ter beschikking had. Of ze belandden toch weer op losse papiertjes, wat een rommeltje is. Mijn moleskine heb ik altijd bij me.

  Ik overweeg om in januari volledig over te schakelen naar een lege notebook waar ik alle pagina’s zelf in aanmaak, maar twijfel nog omdat de huidige manier van werken al bij al ook wel goed werkt.

  1. Ik had ’t al gezien, hoe goed jij georganiseerd bent 🙂 Ik moet ook nog ’s zoeken naar welk boekje het beste is. Nu heb ik er eentje uit de Dille en Kamille dat ik toevallig nog liggen had, maar de lijm begint al te lossen en mijn bladen komen al los, dus dat wordt het de volgende keer alleszins al niet. Over Moleskine heb ik al veel goeds gehoord. Nu heb ik ook gewone witte pagina’s, en ik denk dat ik de volgende keer best voor ruitjes of puntjes ga, zodat die trackers al wat handiger zijn om te maken. Want alles met de hand en een geodriehoek, dat vraagt ook wel wat tijd. Voor ’t werk vertrouwde ik tot nu toe ook regelmatig op Excel, waarin ik dan een kolom had om mijn deadline te zetten, en daar dan een conditional formatting op zette om te zien hoe dringend het allemaal werd. Dat was wel handig om ook snel aan ons management door te kunnen geven hoeveel tijd ik aan elk project spendeerde, maar voor mezelf miste ik toch een kalenderoverzicht, of ’t fysieke gevoel van eens een pagina om te kunnen slaan. Dus, terug naar papier. Door nu al in zwangerschapsverlof te zijn maar nog geen baby te hebben, kon ik me er even echt op toesmijten ook, en ’s goed gaan uittesten. Of ik over een paar maand nog even veel tijd en goesting heb, dat zal ik moeten afwachten. Maar die moleskine, dat hou ik zeker in gedachten 🙂

   1. Succes! In de grote vakantie raak ik mijn agenda niet aan , tot het moment is gekomen om terug in gang te schieten. Dan leef ik gewoon van dag tot dag. Ik vraag me af of een bevallingsverlof voor mij een goed moment zou zijn om met zo’n systeem te starten. Maar waarschijnlijk heb je nog wel genoeg aan je hoofd om toch voldoende info in je boekje te gooien en er aan te wennen. Onlangs vond ik bij het opruimen nog een notitieboekje terug waarin ik de borstvoeding (en de hoeveelheden afgekolfde melk) bij de jongste zoon (nu 6 jaar) opschreef. Wat een rommeltje was dat! Als ik dat bujo-en toen al eens had gekend zeg…
    Geniet er nog van je laatste zwangerschapsdagen en nog meer van de baby :-).

Geef een reactie