Normandië deel 2 – Kuierstadjes

La Ferté-Masé

De zomer van 2015 bracht ons naar Normandië. Het verslag daarvan krijg je in 4 delen:

Vandaag, deel 2: Kuierstadjes.

Om een beetje een overzicht te houden van wat er allemaal in de buurt van ons huisje was, en om de afstanden wat in te schatten, tekenden we zelf een kaart uit. Dat hielp ook om goed bij te houden waar we wel al geweest waren, en waar we nog heen moesten. Niet geheel volgens Mercatornormen, maar goed genoeg voor ons.

Kaart Normandie

Voor de dichtstbijzijnde bakker moesten we naar Carrouges, benoemd tot charmantste dorpje van Frankrijk, heb ik me laten vertellen. Groot is het niet, maar het brood was wel lekker. Bovendien hebben ze er ook een kasteel.

Carrouges

Kastelen en ruïnes die verkend en beklommen mogen worden, dat scoort altijd bij onze kleuter. Misschien moet ik voortaan eigenlijk eerder van onze klauter spreken. Als hij maar kan klimmen.

Om diezelfde reden scoorden we ook in Domfront, waar nog een stukje kasteel achtergebleven is in het park. Of waar een park is aangelegd rond de overgebleven ruïne van het kasteel. Te zien hoe je ’t bekijkt.

Domfront

Zo’n park, da’s ook altijd goed om punten te scoren. Niet van die saaie aangelegde, maar van die waar je al ’s tussen de bomen kan verdwijnen, en waar je, hoe kan het ook anders, kan klimmen en klauteren. In Bagnoles sur l’Orne vind je er zo eentje. ’t Leidt je eerst wel een beetje om de tuin – pun intended – want je denkt dat je in een aangelegde botanische tuin rondloopt waar je vooral mag kijken maar niet aankomen. Maar plots bevind je je aan de bovenkant van de stad, met een gigantisch uitzicht, en een dicht bos waar je tussen mag verdwalen.

Bagnoles sur l'Orne

Bovendien biedt Bagnoles, naast thermen die naar ’t schijnt een bezoekje waard zijn (maar die wij hebben overgeslaan) ook elke zaterdag een rommelmarkt die zeker de moeite is. Ik heb me serieus moeten inhouden om niets te kopen.

Wil je alles samen op 1 plek vinden, dan is Falaise the place to be. Een groot park, al ga je daar wel net de dieperik in, in plaats van omhoog. Op een bepaald moment moet je er ook weer uit raken, en dan maak je ’t jezelf zo moeilijk als je wilt, natuurlijk.

Falaise

Park, check. Kasteel, check. Falaise is een tijdje de uitvalsbasis van Willem de Veroveraar geweest, en je kan er zijn bescheiden optrekje nog altijd bezoeken. Een deel valt gratis te verkennen, het andere deel is betalend. In het betalende gedeelte krijg je een tablet mee, waarop je alle uitleg krijgt, en waarop je kan zien hoe alles er toen uitzag. Wij hebben het betalende deel overgeslaan omdat zoonlief daar nog net iets te jong voor is, maar voor oudere kinderen kan het wel ’s leuk zijn, denk ik dan.

Falaise - Willem de Veroveraar

Alsof een park én een kasteel nog niet genoeg waren, kan je in Falaise ook nog naar het poppenmuseum. Geautomatiseerde etalages met bewegende poppen, dat bleek in de jaren 50 nogal hot te zijn bij de grotere winkels, en blijkbaar waren vooral de Fransen een krak in het bouwen van die etalages. Ze stoefen er nu nog mee, en een paar van die vroegere etalages staan nu uitgestald in Falaise.

bDSC_1147

Wel ’s leuk om te zien, maar redelijk beperkt in grootte, toch zeker voor de prijs die je betaalt. Bovendien begint de tentoonstelling met een donker, griezelig filmpje over 2 kinderen die in het oude atelier van hun grootvader levende poppen vinden. Dat filmpje krijg je te zien in een donker zaaltje, waar je niet uit kan vooraleer het filmpje gedaan is. Zet er nog een griezelig muziekje onder, en je bezorgt elke bezoeker minstens 1 nachtmerrie, moeten de makers gedacht hebben.

Een ander stadje was Alençon. Leuk om ’s rond te slenteren, zeker op zaterdag, als er ook markt is. In het toeristisch centrum kan je een kaartje vinden, met een route die je langs de belangrijkste punten in de stad leidt. Of je zoekt gewoon zelf je weg door de talrijke steegjes.

Alençon

Om ons grote inkopen te doen, moesten we naar La Ferté-Masé. Daar heb je een groot meer waar je kan rond wandelen, en een strand met speeltuin.

La Ferté-Masé

Er zijn ook nog allerhande activiteiten te doen in en rond het water, maar die hebben we overgeslaan. Mijn asociaal/introvert kantje, dat blijft tijdens de vakantie liefst (nog meer) van zo veel mogelijk mensen vandaan.

Het laatste kuierstadje was Sées, waar ze een kathedraal hebben die deze zomer een lichtspektakel bood. Jammer genoeg moesten we dat spektakel overslaan, kleuters gaan tijdens de zomer nu eenmaal net iets vroeger slapen dan de zon. ’t Plan was om de kathedraal overdag te bezoeken, maar er was net een begrafenis bezig, en we vonden het toch net iets minder gepast om dan in short te gaan rondslenteren.

Sées

Heel wat afgekuierd dus. En zo veel kerkjes gezien, dat zoonlief nu bij elk exemplaar dat we passeren zegt ‘Kijk, een kerk! Gaan we ’s binnen?’

Tot zo ver onze stedelijke avonturen. Volgende week, deel 3 – Allemaal beestjes.

Eén gedachte over “Normandië deel 2 – Kuierstadjes”

Geef een reactie