Een nieuwe hoes voor ons bakfietszitje – Met gratis patroon

Toen zoonlief geboren werd, schaften we ons om praktische redenen een bakfiets aan. De fiets was voor ons sowieso al de snelste manier om van hot naar her te raken tijdens   onze ochtend- en avondroutine, en in die bakfiets, daar konden we de maxi cosi ook in kwijt. De bedrijfsauto die ik toen nog had, die werd soms weken niet gebruikt.

Anderhalf jaar later veranderde ik van werk-met-bedrijfswagen naar werk-zonder-bedrijfswagen, en toen werd de bakfiets nog vaker ingeschakeld (en Cambio voor de afstanden die niet met (bak)fiets en/of trein te overbruggen zijn). Zoonlief groeide uit de maxi cosi, uit zijn babystoel, en in zijn peuterzitje.

Peuterzitje

Dat peuterzitje begon behoorlijk af te zien. Logisch ook. Ik moet de eerste peuter die kan stil zitten nog tegen komen. Op sommige plekken was het zitje na verloop van tijd echt letterlijk tot op de draad versleten.

Peuterzitje

Een nieuwe hoes voor dat zitje was dus geen overbodige luxe. Ik wou die zelf maken, maar stelde het alsmaar uit, omdat het mij toch niet zo simpel leek. Bleek dat uiteindelijk niet eens zo moeilijk te zijn.

Ik ontmantelde het zitje, en gebruikte de vulling om er een patroon rond te tekenen. Ik had ook  de hoes zelf kunnen gebruiken om het patroon te tekenen, maar zo’n peuter vergaart redelijk wat viezigheid in de plooitjes van zo’n zitje, bleek al gauw. Dat, en de doorgesleten plekken, deden me toch voor de eerste optie kiezen.

Peuterzitje

Ik voegde anderhalve centimeter toe aan de omtrek die ik al getekend had. De vulling zelf is redelijk dik, om die bumps in the road op te vangen tijdens het fietsen. Er moest dus zeker extra waarde toegevoegd worden.

Daarnaast tekende ik ook nog anderhalve centimeter naad bij. Ik was nu toch al bezig. ’t Was voor mij ook de eerste keer dat ik tafelzeil ging naaien, dus ik nam liever wat marge.

Als je zelf ook met zo’n doorgesleten exemplaar zit, kan je het patroontje voor een nieuwe hier gratis downloaden.

In elkaar zetten doe je zo:

Benodigdheden

  • 1 meter tafelzeil
  • 2 stukjes touw of veter van circa 50 cm lang
  • Ritsvoetje voor je naaimachine
  • Pdf met patroon

Patroon in elkaar zetten

  1. Print de pdf zonder te schalen op A4 papier.
  2. Leg de bladzijden in twee rijen naast elkaar: de eerste rij van 1 tot 4, de tweede rij van 5 tot 8.
  3. Zorg ervoor dat de lijnen op elkaar aansluiten.

In dit patroon is de naadwaarde inbegrepen. De buitenste lijn (korte stippels) is de kniplijn, de middelste (volle) lijn is de stiklijn, de binnenste stippellijn is de plooilijn.

Patroon op de stof tekenen

Gebruik tafelzeil, zodat het zitje tegen een stootje kan. Knip de delen uit zoals aangegeven op het patroon: 4 vleugeldelen (deel A) en 2 rug en zitdelen (B en C, in 1 stuk uitgeknipt)

Naaien

Begin met de vleugeldelen (deel A):

  1. Leg twee vleugeldelen met de goeie kanten op elkaar.
  2. Stik de naden, en laat daarbij de korte kant open.
  3. Knip de hoekjes bij, en knip rondom in. Knip indien nodig de rand bij.
    Peuterzitje
  4. Keer de vleugeltjes.
  5. Steek de vulling er langs de korte kant in.
  6. Herhaal voor de tweede vleugel.

Naai vervolgens het rug en zitdeel (deel B en C)

  1. Leg de twee hoofddelen met de goede kanten op elkaar.
  2. Steek de vleugeltjes er volgens de merktekens tussen, zodat ze naar binnen liggen, met de punten naar elkaar toe.
  3. Steek er aan 1 kant ook al een touwtje tussen, onder 1 van de vleugeltjes. Zorg er daarbij voor dat het touwtje ook naar binnen ligt.
  4. Stik de zijnaden met de ritsvoet (zodat je makkelijk langs die vleugeltjes kan), en laat de korte kant onderaan open.
  5. Keer je werk. Dit kan wel een beetje een gevecht worden.
    Peuterzitje
  6. Steek de vulling voor de rug erin.
  7. Stik onder het rugdeel, op de onderste stiklijn voor deel B. Zo kan het rugkussen al niet meer verschuiven.
  8. Steek de zitvulling erin.
  9. Vouw de naden van het korte deel naar binnen. Steek het tweede touwtje er schuin tegenover het eerste touwtje tussen en stik de naad met de ritsvoet dicht op de onderste stiklijn voor deel C.
  10. Plooi het stoeltje zodat het rugdeel rechtop staat en je de vleugeltjes haaks op het zitgedeelte kan zetten. Stik de vleugeltjes aan het zitgedeelte vast met de ritsvoet. Ik heb dit alleen aan de voorkant gedaan, zodat kruimels en dergelijke tussen de randjes door vallen, en zich er niet meer verzamelen.
    Peuterzitje

En ja, voor de arendsogen onder jullie, de tekst op de stof staat inderdaad op zijn kop. Maar dat is omdat ik het vanuit mijn vogelperspectief op de fiets zou kunnen lezen 😉

Peuterzitje

Hoe zit dat met jullie? Zijn er nog bakfietsers onder jullie, met of zonder kroost?

Share

2 Responses

  1. Keitof gedaan! Wij hebben ook een bakfiets, al wordt die nu wel minder gebruikt (grotere kinderen enz…), maar soms is het nog wel handig als je veel moet meenemen (bibboeken, boodschappen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: