Boekbinden voor luie wijven – De washi tape methode

Boekbinden met washi tape

In een eerdere post sprak ik al over Kathleens blogkalender, die je kan vinden op haar blog Verbeelding. Daarnaast stelde Kathleen ook een handige naaiplanner ter beschikking. Die Kathleen, die beschouw ik zo stilaan al een beetje als mijn┬ápersonal organiser ­čÖé

Om al die naaiplannen mooi samen te houden, wou ik er graag een boekje van maken, zoals ik al ’s eerder gedaan had. En omdat ik nogal ongeduldig van aard ben en dat boekje direct wou maken (in plaats van eerst alle benodigdheden om boeken te binden in huis te halen), ging ik aan de slag met wat ik liggen had: washi tape. Een half uurtje later was mijn boek een feit.

Boekbinden met washi tape

Wat heb je nodig?

 • Papier voor in je boekje. In mijn geval 24 vellen van de naaiplanner. Tip: print dubbelzijdig. Ik deed dit niet, en heb de Pritt moeten bovenhalen om mijn lege pagina’s aan mekaar te kleven
 • Washi tape, breed genoeg om al je katernen samen te houden
 • Een scherpe naald
 • Garen
 • Steviger papier, met een kleurtje
 • Eventueel een papiersnijder of een schaar om je pagina’s mooi gelijk te knippen

Hoe bind je een boek met washi tape?

 1. Verdeel je papier in gelijke stapeltjes, om je katernen te plooien. In mijn geval had ik 24 vellen papier. Die verdeelde ik in 4 stapeltjes van 6.
 2. Plooi je papieren stapeltjes dubbel, zodat je een A5-model krijgt. Je mag je stapeltje als 1 geheel samenvouwen, zodat je vellen papier mooi in elkaar vallen. In mijn geval lukte dit niet en legde ik elk velletje apart gevouwen op elkaar. Waarna ik mijn bundeltje verstevigde met, jawel, washi tape.Boekbinden met washi tape
 3. Snij indien nodig je katernen bij, zodat al je pagina’s even groot zijn. Ik deed dit niet (ik beschrijf hier immers de luie wijven methode).
 4. Leg alle katernen mooi op elkaar. Boekbinden met washi tape
 5. Om het geheel toch mooi samen te houden, naaide ik de katernen samen volgens de methode die S├ęverine beschrijft (het ├ęchte boekbinden): met naald en draad.Boekbinden met washi tape
 6. Haal het gekleurde blad papier boven, en knip het mooi in 2, zodat je 2 A5’jes hebt.
 7. Leg een van de gekleurde bladen bovenop je stapeltje katernen, maar leg het op 1/4 cm van de binnenste rand. Plaats er desnoods een gewicht op om te vermijden dat alles gaat schuiven.Boekbinden met washi tape
 8. Haal je breedste washi tape uit en kleef hem op de bovenste rand. Hierdoor maak je het gekleurde papier aan je katernen vast.Boekbinden met washi tape
 9. Plooi de washi tape voorzichtig over de rand, en duw aan, zodat al je katernen aan je washi tape bevestigd raken.
 10. Draai het geheel voorzichtig om.
 11. Leg je tweede gekleurde velletje op de andere kant van je boekje.
 12. Plooi er de washi tape over en bevestig zo het gekleurde papier.Boekbinden met washi tape
 13. Wrijf nog ’s goed over alle kanten.
 14. Blader door je boekje, en kijk of er nog extra versteviging nodig is (ik moest mijn katernen nog aan elkaar kleven, omdat ik met lege pagina’s zat).Boekbinden met washi tape

Klaar!

Boekbinden met washi tape

Hou er wel rekening mee dat dit een boekje is om op je bureau of werktafel te laten liggen, en niet om overal mee naartoe te sleuren. ’t Hangt immers samen met washi tape, niet met duct tape. Al heeft duct tape ondertussen ook al een heel gamma met design. Misschien toch ook maar eens proberen?

Geef een reactie