Tablethoes met magneetsluiting en cameragat – tutorial

De e-readers hier in huis, die hebben ondertussen al een mooi hoesje. Maar de tablet die met het krantenabonnement mee kwam, die lag hier al een tijdje naakt te wezen. Tijd voor actie dus.

Nieuwe hoes, weer op basis van het by Eva Maria patroon, maar met magneetsluiting en een cameragat.

Wat heb je nodig?

  • Een lapje stof (afmetingen afhankelijk van je tablet) en bijpassend (of contrasterend) garen
  • Wattine
  • Gekleurde elastiek
  • Karton
  • Lat, schaar, breekmes
  • Magneetfolie (te vinden bij De Banier, maar als er iemand straffere magneetfolie weet zijn, laat het mij weten, ik hou wel van een agressieve magneet)

tablet cover / tablethoes

Prep je karton

 1. Meet je tablet op: de lengte, de breedte en de dikte.
 2. Voeg aan elke opgemeten maat 1 centimeter toe. Dus: lengte + 1 cm, breedte + 1 cm, dikte + 1 cm
 3. Pak je karton erbij, en snijdt volgende onderdelen uit:
  • De achterkant
  • De zijrand
  • De voorkant
  • Nog een zijrand
  • De flap om het geheel te sluiten. Deze is ongeveer 1/3 of 1/4 van de breedte van de achterkant van de tablet. Je kiest zelf wat je het mooiste vindt. Handig is als de flap de cameraopening bedekt, zodat je lens niet beschadigd kan raken als je tablet in je tas zit.
   Tablet cover / tablethoes

  Je moet nu dus 5 uitgeknipte stukken karton hebben.tablet cover / tablethoes

 4. Meet op de tablet waar je cameralens zit.
 5. Duid deze plaats aan op het stuk karton dat je hebt uitgeknipt voor de achterkant. (vergeet niet dat je karton 1 cm langer en breder is!) en snijd uit. Laat daarbij genoeg ruimte over aan de randen. Een vierkantje van 2 op 2 cm zou het moeten doen, maar je kan natuurlijk ook voor een rondje kiezen. Leg je tablet alleszins nog eens op het karton om te zien of je gat op de juiste plaats zit.
  tablet cover / tablethoes

Knip je stof

Je hebt in totaal 3 stukken stof nodig, en 1 stuk wattine (als je wilt voeren tenminste). Om de juiste afmetingen te hebben, gebruik je het best je karton als patroon. Doe dat als volgt:

 1. Leg het karton voor de achterkant op je stof. Teken rondom, en voeg een naadwaarde toe van 1 cm. Dit wordt het stukje stof aan de binnenkant van je hoes, waarop je de elastiek bevestig.
 2. Leg de overige vier stukken karton tegen elkaar op je stof. Laat gerust een kleine opening tussen de stukken, je moet immers wat stikruimte hebben om tussen de stukken te stikken. Teken rondom en voeg een naadwaarde toe van 1 cm. Dit wordt het stukje stof dat de rest van de binnenkant van je hoes vormt.
 3. Leg nu alle stukken karton tegen elkaar op je stof. Laat ook hier een kleine opening tussen de stukken voor stikruimte. Teken rondom en voeg een naadwaarde toe van 1 cm. Dit wordt het stukje stof aan de buitenkant van je hoes.
 4. Gebruik het lapje stof uit stap 3 om de voering uit wattine te knippen, en leg het tussen je stof wanneer je de buitenkant aan de binnenkant bevestigt.tablet cover / tablethoes

Voeg de magneetfolie toe

Je hebt je karton (met cameragat!), en je hebt je stof, dus nu kan je verder afwerken volgens de beschrijving van Eva Maria. Let er alleen op dat je magneetfolie op je karton kleeft als je je karton in je stof gaat verwerken. Dat doe je zo:

 1. Snijd 2 stroken van je folie, elk ongeveer 3 cm breed (ik heb de lengte van het oorspronkelijke velletje behouden).
 2. Kleef je magneetfolie op je karton. De folie moet op 2 plaatsen komen:
   • Aan de achterkant van je tablet
   • In het flapje waarmee je de hoes sluit

  tablet cover / tablethoes

 3. Zorg ervoor dat er niets anders dan een laagje stof tussen je twee magneten komt te zitten wanneer je je karton in je hoes schuift (dus ook geen wattine, want dan gaan je magneten minder krachtig aantrekken).

Maak je cameragat

Wanneer je hoes klaar is, rest alleen dat cameragat nog. Wees gewaarschuwd, ’t is een beetje prutsen om dat af te werken.

 1. Prik met je schaar een gaatje in ’t midden van je cameragat.
 2. Knip je stof voorzichtig in, in de richting van de hoekjes, maar stop ongeveer 2 mm van het eigenlijke hoekje (zoals je dat voor een paspelzak doet).
  tablet cover / tablethoes
 3. Herhaal aan de andere kant.
 4. Vouw de geknipte randjes naar binnen, en leg de randen mooi op elkaar.
 5. Naai dicht met een onzichtbare steek.
 6. Werk af alsof je handmatig een knoopsgat naait.
  tablet cover / tablethoes
  tablet cover / tablethoes

En nu, foto’s nemen maar!
tablet cover / tablethoes

3 gedachten over “Tablethoes met magneetsluiting en cameragat – tutorial”

  1. Daar heb je een punt. Een sterke, maar lieve magneet dus. Deze is alleszins niet krachtig genoeg om door stof en wattine aan te trekken, dus ik denk dat de tablet veilig zit 😉

Geef een reactie