Pin-up jurk

Op een zaterdagavond enkele maanden geleden, bevond ik mezelf plots midden jaren 40. Ik zat op een Radio Modern feestje, klaar om te swingen, rock ’n rollen, jiven en wat nog allemaal. Zulke feestjes zijn fantastisch qua muziek, maar nog meer voor de dress code. Toen ik dit jaar in de naailes aan de module blouse/jurk begon, wist ik dan ook precies wat ik wou maken. Een jurk voor het Radio Modern kerstfeestje. En ik gebruikte dit als voorbeeld:

pinup pencil dress

Ziet er nog redelijk simpel uit, nee?

Eerst en vooral moest mijn maat genomen worden. Altijd een beetje confronterend. Zodra dit gebeurd was, wist ik met welke basismaat ik moest beginnen. We startten van een basis Burda patroon. Je tekent de maat die het dichtst aanleunt bij jouw afmetingen, en dan doe je aanpassingen. En het zijn die aanpassingen die je met de feiten op de neus drukken. Je staat vooraan in de les, en iedereen bestudeert jou en jouw houding. Zo had een van mijn medecursisten wel dezelfde heupomtrek als ik, maar waren we toch helemaal anders gebouwd, zodat ons basispatroon er toch helemaal anders uitziet. En dan hoor je plots hoe je zelf een ronde kont hebt terwijl de andere een vlakke kont heeft, en staat iedereen naar jouw kont te staren. Maar soit, eends dit gepasseerd was konden we eraan beginnen: patroon aanpassen, jurk maken, check!

Niet dus… Als de aanpassingen gedaan zijn, moet je eerst nog een kladversie maken. Om te zien of het allemaal wel juist past, en om te vermijden dat je je “echte” stof om zeep helpt. Maar zo’n basispatroon, dat is nu niet direct iets wat je in de winkel zou kopen.

rough cotton dress
Niet direct een feestjurk, toch? (Al ziet Arlette er wel goed in uit, natuurlijk). Na de eerste pasbeurt, moest er nog het een en ander aangepast worden. Blijkt dat mijn ene kant net iets meer ontwikkeld is dan mijn andere kant. Laten we het spieren noemen.
Na een tweede pasbeurt, kon ik dan eindelijk aan het echte werk beginnen. Geen wit, geen zwart, maar paars met witte stippen.
polka dot

Veel mooier dan wat je hier op de foto ziet, maar ik vrees dat ik dit optisch effect op de mensen zal hebben.

Derde pasbeurt, en nog zat het niet helemaal snor. Want door een andere stof te gebruiken, werd het plots duidelijk dat ik een redelijk holle rug heb. En dus moet dit ook in het patroon verwerkt worden.

Volgende week is het de laatste les voor het feestje. Laten we hopen dat ik het af krijg. En dat het past.

Share

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: